ZDRAVO HUJŠANJE JEDILNIK

Zvečer nas pokličejo prijatelji, če gremo z njimi malce v mesto pogledati kaj se kaj dogaja. Seveda smo takoj za stvar. Odpremo omaro in iz nje potegnemo svoje najljubše jeans hlače in tisto super majčko, ki nam je tako všeč. Vendar, ko želimo hlače obleči, jih nikakor ne moremo spraviti čez stegna, če pa nam to uspe se zatakne pri zapenjanju. »O, joj. Treba bo izgubiti odvečne kilograme.« je prvo na kar pomislimo. Danes ne bo nič z našimi najljubšimi hlačami, ampak se bomo morali zadovoljiti kar z tistimi, v katere se nam bo uspelo stlačiti. Takoj zjutraj pa začnemo  z dieto. Zdravo hujšanje se začne s pravilno prehrano in seveda s športno aktivnostjo. Vendar, če še tako močno telovadimo in potem padamo na kavč s vrečko čipsa v rokah, ki ga po sreči poplaknemo še s litrom kokakole, ne naredimo veliko za topljenje kilogramov. Vadba, ki je priporočljiva za izgubo odvečne teže mora pospešiti srčni utrip, saj le tako izgubljamo maščobne obloge. Vendar je sedaj tudi na voljo tudi alternativna možnost in sicer naprava Freestyler. Na Freestylerju hkrati oblikujemo postavo, topimo maščobe in krepimo mišice. Tako, da je to super naprava za hujšanje.
Zdravo hujšanje potrebuje tudi zdravo prehrano. Napačno je mišljenje, da je potrebno pri dietah biti lačen. Na jedilniku za hujšanje se morajo znajti dobri ogljikovi hidrati, beljakovine in dobre maščobe, izogniti pa se je potrebno sladkorju, masti, ocvrti in hitro pripravljeni (fast food) hrani. Prav tako je potrebno imeti redne dnevne obroke, drugače se naš metabolizem upočasni in to privede do dodatnega nabiranja maščobnega tkiva, namesto izgube tega.

Najboljše je imeti 4-5 dnevnih obrokov, od tega 3 večje. Za zajtrk se predlaga dobre ogljikova hidrate, ki nas napolnijo z energijo, ki jo bomo potrebovali čez dan. V dopoldanskem času je tudi priporočljivo sadje, saj zaradi vsebnosti sladkorja se v popoldanskem času lahko ravno tako lahko skladišči kakor sladkorji- torej v odvečne kilograme. Za kosilo si privoščimo solato, s puranjim zrezkom na žaru in s rjavim rižem. Seveda lahko namesto sladice se posladkamo s sadjem. Za popoldansko malico se priporoča pest oreščkov (lešniki, mandlji, nesoljene pistacije,…), saj vsebujejo dobre maščobe, ki jih telo potrebuje. Nekateri vitamini (A,D,E,K) so namreč topni samo v maščobah, torej se lahko pri ljudeh z nizkim deležem podkožne maščobe pojavljajo zdravstvene težave povezane z pomanjkanjem vitaminov. Večerjo naj bi imeli 3 ure pred spanjem in nas mora nasiti za celo noč, hkrati pa preprečiti nalaganje maščob. Predlaga se manjša riba v kombinaciji z zelenjavo, lahko pa tudi jajca na oko. Seveda je potrebno pri vseh obrokih upoštevati zmernost. Čez cel dan je potrebno zaužiti dovolj tekočine, še posebno to velja v vročih dneh in kadar smo športno aktivni. Najbolj se priporočata voda in nesladkan čaj. Kadar pride do povečane potrebe po določenih vitaminih, mineralih in maščobah (omega 3) pa lahko posežemo tudi po prehranskih dodatkih. Glede dodatkov se posvetuje s svojim zdravnikom ali farmacevtom, ki vam bo najboljše svetoval. Glede na prilagoditev jedilnika svojim potrebam je najboljše, da se posvetujete pri osebnem trenerju ali pa pri nutricistih, ki vam bodo najbolj optimalno svetovali.

V.J.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !