Fizioterapija

V našem življenju se često zgodi, da pride do poškodb, kar pogosto povsem ohromi ali vsaj upočasni ritem našega življenja. V takih primerih se običajno srečamo s fizioterapijo. To je oblika zdravljenja, ki jo posameznik potrebuje zaradi poškodb ali drugih zdravstvenih težav, zaradi katerih se teže giblje ali opravlja vsakodnevne naloge, kot so hoja po stopnicah, zlaganje posode v pomivalni stroj in podobno. Poleg izboljšanja gibljivost so cilja fizioterapije tudi lajšanje bolečin in izboljšanje telesne zmogljivosti in gibljivosti.

Po poškodbi in pogosto operaciji zdravnik pacientu predpiše zdravljenje s fizioterapijo, ki jo nudi usposobljen oziroma izšolan fizioterapevt. Včasih je v fizioterapijo vključenih več pacientov sočasno, a pogosteje se fizioterapevt posveti enemu samemu in oceni njegovo zdravstveno stanje, postavi diagnozo in izoblikuje načrt zdravljenja, ki je prilagojen posameznikovim potrebam. Fizioterapevt se lahko osredotoči na pacientovo gibljivost, moč, vzdržljivost ali ravnotežje, kar koli pač potrebuje pozornost in strokovno pomoč. Najprej skuša strokovnjak omiliti pacientove bolečine in zmanjšati morebiten otekline, nato pa skupaj dosežeta izboljšavo na problematičnem področju z razteznimi vajami, vajami za moč trupa, dvigovanjem uteži ali preprosto s hojo. Med individualnimi seansami se lahko fizioterapevt poslužuje različnih ročnih metod ali tehnik s toploto, z mrazom, vodo ali elektrostimulacijo. Pogosto fizioterapevt pacienta nauči tudi določenih vaj, ki ji potem slednji sam opravlja v udobju doma, pri katerih si lahko pomaga z napravo, kot je Freestyler.

Zavedati se je treba, da je vsako bolezensko stanje drugačno in da smo si vsi ljudje med seboj različni, zato vsakdo okreva različno hitro. Prav zato ni nekega splošnega pravila, koliko časa naj bi fizioterapija trajala, a treba je vztrajati, tudi če ne opazimo takojšnjega izboljšanja. V kolikor pa tudi po več seansah in trdem delu ne opazite nikakršnega napredka in še vedno občutite bolečine, kot ste jih prvi dan fizioterapije, se pogovorite s svojim fizioterapevtom o morebitni spremembi zdravljenja.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !